Μικρες συμβουλες για το κρυολογημα

Με την εμφάνιση των πρώτων κρύων του χειμώνα, για πολλούς ανθρώπους κάνουν την εμφάνιση τους και τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος. Κούραση, φτερνίσματα, συνάχι, βραχνάδα, βήχας, πονόλαιμος, πυρετός είναι τα πιο κοινά …συμπτώματα.
Οι πιο πολλοί πιστεύουμε ότι το κρύο μας αρρωσταίνει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το κρυολόγημα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από ιούς και λόγω του κρύου καιρού κλεινόμαστε σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, με συνέπεια να κολλάμε πιο εύκολα από τους άλλους.
Όπως προαναφέρθηκε, το κοινό κρυολόγημα προξενείται από ιούς. Οι ιοί που ευθυνόνται για αυτό διακρίνονται σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες. Σε αντίθεση με τις λοιμώξεις που προξενούνται από βακτήρια, η χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιώσεων είναι μάλλον ακατάλληλη.
Εκείνο που είναι χρήσιμο να κάνουμε για την αντιμετώπιση των όποιων συμπτωμάτων, είναι να ακολουθήσουμε μια υποστηρικτική θεραπεία, που θα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μέχρις ότου ο οργανισμός δημιουργήσει τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας (δημιουργία αντισωμάτων) και να εξουδετερώσει  τον ιό.
Μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι:
  • Σε περίπτωση πυρετού, να παραμείνουμε σπίτι και να ξεκουραστούμε.
  • Εάν καπνίζουμε, να το σταματήσουμε αμέσως.
  • Να πίνουμε άφθονα υγρά, τα οποία βοηθούν στην ρευστοποίηση των φλεμάτων και εκκρίσεων.
  • Σε περίπτωση πονόλαιμου μπορούμε να κάνουμε γαργάρες είτε με αλατόνερο είτε με πιο ειδικευμένα προϊόντα (κατ’όπιν της συμβουλής του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας), τα οποία θα βοηθήσουν με την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση τους.
  • Αξίζει να αναφέρουμε τις καραμέλες και τα σπρέι που επίσης βοηθούν στο να μαλακώσει ο λαιμός και να υφεθεί ο πόνος.
  • Η χρήση φυσιολογικού ορού για πλύσεις μέσα στη μύτη είναι ευεργετική, καθώς βοηθά στην ρευστοποίηση των εκκρίσεων αλλά και στην ύγρανση του ευαίσθητου βλεννογόνου της μύτης.

Όταν τo κρυολόγημα επιμένει για αρκετές ημέρες, τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή ο πυρετός είναι υψηλός, σε περίπτωση δύσπνοιας ή αν η αναπνοή “σφυρίζει”, η βραχνάδα επιμένει, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε κάποιο γιατρό.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σωστό πλύσιμο των χεριών και ο επαρκής αερισμός των χώρων αποτελούν κανόνες πρόληψης για τα κοινά κρυολογήματα.
Vatraxi

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου